Betöltés...

macskanátha

Tisztelt Doktor Úr!

Tudom, hogy állatorvosi vizitet nem helyettesít egy e-mail, akármilyen jól le is van írva, hogy mi a probléma. Azt is elorebocsátom, hogy ha az állataim egészségérol van szó, nem én vagyok a türelem szobra.

Közel 3 hete találtunk egy nostény cirmos cicát, aki akkor kb. 4 hetes lehetett. Mivel a lányom nagy macskabarát, a környék kóbor cica populációjából teljesen perfekt, így tudjuk, hogy ez a cica valahogy odakeveredett a többi közé, nem itteni kölyök.
A kismacska szeme be volt ragadva, tüsszögött, az orrából gennyes váladék folyt. Elvittük orvoshoz, aki macskanáthát állapított meg. Adott neki egy injekciót (a gyógyszer nevét nem tudom, de egy tejeskávé színu antibiotikum, a dobozán kutya, macska és ló van), a szemére kapott kenocsöt (Septosyl) és visszarendelt minket. A kismacska akkor elég reszelosen vette a levegot, de az elmúlt neki. Mivel a csöpp cicának a szeme rendbejött, de az orra még váladékozik, elkezdett nála egy antibiotikum kúrát, amelynek ma kapja a cica a 10. injekcióját. (Ugyanezzel a tejeskávé színezetu antibiotikummal.)
Az orra váladéka csökkent és már nem annyira gennyes, bár még idonként elofordul, hogy ez a zöldessárga váladék ürül. (Napi kb 4X-5X kell kitörölni a cica orrát, de a kezdetekhez képest valóban javuló tendenciát mutat. Csak számomra elég lassan.)
Idoközben a cica kapott féreghajtót is (Drontal Cat 1/4 tabletta), illetve Gimborn újszülött macskáknak való taurinos tejport, házikosztot (rizs, hús, tojás, természetesen csakis fove stb.), szintén Gimpet kölyökvitamint (ami állítólag kolosztrumos a felirat szerint), Hill"s Science Plan tonhalas kölyöktápot eszik, vegyesen.
A macsek étvágya remek, széklete, vizelete rendben van, kíváncsi és eleven, nem lázas, játékos. Amióta nálunk van, súlyban és nagyságban is szinte a duplájára nott. Lakásban tartjuk, panelcica, tehát most már nem fertozodhet újra a többi macskától. Amióta nálunk van, a kóbor macskákat nem simogatjuk, hogy nehogy hazavigyünk még egy kis náthát a saját cicánknak.

A kérdésem az, hogy eloreláthatólag mennyi ido az, ameddig elmúlik nála a nátha, meddig legyek türelemmel, mielott ismét felkeresek egy másik állatorvost a vele? Gondolom sokat nyom a latban a betegség elhúzódásával kapcsolatosan, hogy nagyon kevés ideig volt az anyjával, az anyatej általi immunitás elég rövid ideig tarthatott nála, amelyet most mesterségesen (vitaminkészítmények segítségével) próbálok stimulálni, több-kevesebb sikerrel.

Válaszát elore is köszönöm!

A macskanátha minél tovább húzódik, annál több szövodménnyel lehet számolni késobb. A vírust a szervezet maga küzdi le (bár egyes betegségek ellen kapható már szérum is), a másodlagos bakteriális fertozések ellen használunk szisztémás (injekció, tabletta ) antibiotikumot, 5-7 napig kúra szeruen. A kötohártya gyulladásra mi jobban szeretjük a szemcseppet. Amirol nem írt, de én fontosnak tartom, az a tüneti kezelés, pl. a lázcsillapítás illetve foleg az orrcsepp, ami lehetové teszi, hogy a kezdetektol fogva a cica kapjon levegot. A féreghajtás alapveto jelentoségu. Tehát a további kezelésnek a még fennálló panaszok alapján kell következnie.
A táplálásnál felsoroltak közül boven elég a Hill"s, a többit elhagyhatja. Különösen bosszantó a "kolosztrumos kölyökvitamin", hiszen az elso tej, a kolosztrum _csak az élet elso néhány órájában_ tud a bélbol felszívódni, utána ugyanúgy viselkedik, mint a normál anyatej.
Sajnos nem jól gondolja, a vírusos cicabategségek jó része behurcolható akár a 10. emeleti lakásba is ún. ragályfogó tárgyakkal, pl. cipo, ruházat. Ezért javaslom, hogy miután meggyógyult, oltassa be a cicát a többi vírusos betegség ellen.